Aquest dijous 2 de juny l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca ha presentat la primera ruta biomimètica a peu de Catalunya, convertint-se en un municipi pioner introduint la biomimètica com a factor de salut i coneixement.
Per tal de donar a conèixer la ruta, s’ha realitzat la presentació de 3 punts QR dels 15 que la configura amb l’assistència d’una vintena de representants de la societat civil i d’administracions públiques. L’acte de presentació de la ruta ha comptat, també, tast gastronòmic amb consciència biomimètica elaborat i presentat per Lluc Quintana, xef del Restaurant Can Xapes i amb escenografia d’Esther Roca.
A la ruta el visitant podrà gaudir del concepte de paisatge com a llegat patrimonial i, també, de la interacció de la natura i la cultura al llarg de la història. D’aquesta manera, a través de l’escanneig dels codis QR, el visitant podrà descobrir la natura i el seu valor innovador, en el marc dels valors tangibles i intangibles de l’entorn, pilars fonamentals del futur projecte de l’Observatori del Benestar de LA BRUTAU.
La biomimètica es fonamenta en la imitació d’elements naturals per donar noves solucions a reptes i desafiaments humans. La seva base és la innovació conscient que estudia la intel·ligència de la naturalesa, és a dir, els processos i models naturals amb el propòsit d’adaptar-los a donar resposta a les necessitats humanes.
Amb l’objectiu d’avançar cap a una renaturalització de consciència, el projecte biomimètic, impulsat per l’Àrea Circular La Brutau, està vinculat amb els valors i visió del projecte de l’Observatori del benestar LA BRUTAU, que actualment es troba en fase de definició d’usos, i que té com a eix central poder gaudir del territori des de la contemplació del paisatge natural i la visualització del coneixement bioinspirador.
Daniel Fuentes, responsable de l’Àrea Circular La Brutau destaca que “la ruta s’inicia just a l’entrada de La Brutau”. El visitant podrà contemplar el paisatge natural i, alhora, descobrir a través de codis QR les innovacions biomimètiques nascudes del coneixement de la natura i com aquestes s’estan aplicant per resoldre situacions del dia a dia” afegeix Fuentes.
Per altre banda, Jordi Cargol, alcalde del municipi, indica que “Treballem perquè Sant Jaume sigui un referent català de la biomimètica. Amb aquesta nova ruta volem posar de relleu els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides com ara la bona salut, l’ocupació digna i creixement econòmic, les comunitats sostenibles, la lluita contra el canvi climàtic o l’interès per la flora i fauna terrestre”.
La primera ruta biomimètica a peu de Sant Jaume de Llierca s’integrarà a l’oferta d’itineraris del municipi, seguint la senyalització d’Itinerànnia. Aquest encaix, serà possible gràcies a la col·laboració de l’Àrea Circular La Brutau i de l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca amb Turisme Garrotxa, que treballa per fer de la Garrotxa una destinació de turisme sostenible i per a tothom.
Gemma Canalias, ha tancat la presentació explicant que “Des de Turisme Garrotxa treballem per fer d’aquesta comarca una destinació de turisme sostenible i per a tothom. Projectes com la Ruta biomimètica encaixen perfectament amb aquest objectiu i amb la Carta Europea de Turisme Sostenible, en aquests termes Sant Jaume de Llierca ha fet un pas molt important.”
“És per aquests motius que estem molt satisfets d’aquesta col·laboració i treball conjunt” afegeix Canalias.
Actualment la ruta biomimètica ja es pot visitar. A les portes de la nova temporada turística d’estiu, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca treballa per programar diverses visites guiades dirigides al gran públic i al professional. Paral·lelament a mig termini està programat el desenvolupament d’una iniciativa de format educatiu per introduir la biomimètica a les escoles. Un fet que donarà recorregut al projecte pioner a Catalunya per tal d’escalar-ho a la resta del país.
Es pot trobar tota la informació de la ruta a https://labrutau.cat/ruta-biomimetica/, el seu track al wikiloc així com també descarregar-se el dossier explicatiu de la mateixa.