Sant Jaume de Llierca homenatja a Joan Platé, un heroi en temps ombrívols

Sant Jaume de Llierca honra la memòria de Joan Platé, un home que participà a la Guerra Civil espanyola amb el càrrec de comissari polític. El passat dissabte 18 de març, el poble va organitzar un emotiu homenatge per recordar i agrair la seva dedicació i compromís envers la localitat

Nascut a Sant Jaume de Llierca l’any 1919 Joan Platé participà a la Guerra Civil espanyola amb el càrrec de comissari polític. L’any 1940, després de perdre la guerra, fou fet presoner a diversos camps de concentració i de treball, d’on s’escapà per exiliar-se a França i va ser retornat a Catalunya, on va viure en diversos camps de concentració.

L’homenatge va començar amb un discurs de l’alcalde Jordi Cargol, que va destacar la gran dedicació de Joan Platé al poble de Sant Jaume de Llierca.

Seguidament Raúl Valls d’AMICAL Antics Guerrillers, va tenir unes paraules de record per Platé, “És un home d’una llarga trajectòria fent viatges, traient o portant material, una mica fent tota la logística necessària per mantenir la resistència al franquisme des de Catalunya. A banda de tot, el recordem perquè a Maçanet de Cabrenys va morir amb l’emboscada de la Guàrdia Civil.”

 Per altra banda, Miquel Aguirre, director del Museu de l’Exili de La Jonquera, va indicar que “la gent que els hi donava suport era la gent més humil i treballadora; era una qüestió de lluita de classes”.

 Albert Batlle, representant del PEHOC, que va explicar que l’objectiu de l’entitat és “Recuperar històries personals, biografies de guerrillers però, tot plegat, amb un sentit del que representaven com a moviment”

Després, va intervenir l’Aniol Escorihuela, un jove gironí que va estudiar la figura d’aquest garrotxí a través d’un treball de recerca de batxillerat. Un treball que va ser reconegut per Memorial Democràtic.

Un dels moments més emotius de l’acte va ser el parlament de Maria Platja, filla de Joan Platé que va agrair la feina feta per l’Aniol Escorihuela en el seu treball, “per tenir el meu pare sempre present al cor”.

La família de Joan Platé, que van agrair l’amor i el suport que han rebut del poble.

Finalment, es va inaugurar una placa en honor a Joan Platé que es va col·locar a la plaça del Casal. La placa conté una breu biografia de Joan Platé.

Segons Jordi Cargol, “l’homenatge a Joan Platé va ser una mostra de l’amor i el reconeixement que li té el poble de Sant Jaume de Llierca. La seva figura quedarà per sempre en la memòria dels veïns i veïnes del poble” ha afegit Cargol.

Clica aquí per veure l’àlbum de fotos de l’Homenatge a Joan Platé