Jornada d’homenatge a Joan Platé i Vergés: Recordant el lluitador de la llibertat de Sant Jaume de Llierca

Aquest dissabte, Sant Jaume de Llierca s’ha unit per rendir homenatge a la memòria de Joan Platé i Vergés (1919-1950), un heroi local que va jugar un paper vital com a guia de passos del maquis durant una època marcada per la resistència i la lluita per la llibertat. Amb una jornada emotiva i plena d’activitats, s’ha volgut preservar i commemorar el seu llegat.

L’agenda de la jornada d’homenatge ha inclòs un acte d’homenatge a la Plaça del Casal, amb la participació de l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya i membres del poble. S’han recordat els seus actes de valentia i sacrifici en la lluita per la llibertat.

Així mateix, s’ha realitzat la presentació del llibre “Obrint camins de llibertat” de Josep Serra i Frigola: Aquesta presentació ha estat una oportunitat per conèixer millor les rutes dels maquis pel Pirineu i les biografies dels principals guies de passos, entre ells, Joan Platé. El llibre representa un testimoni vital de la història local i del coratge dels qui van lluitar contra la tirania.

La jornada també ha inclòs la projecció del documental “508 dies” de Marc Planagumà, dedicat a Cristina Zalba, una masovera d’Oix que el 1945 va amagar i salvar la vida al guerriller Antoni Figueras, ha captivat l’audiència amb la seva emotiva narrativa. A través d’aquesta projecció, s’ha volgut retre homenatge als herois desconeguts que van jugar un paper essencial durant aquells temps difícils.

En aquest context, la regidora de cultura, Lourdes Barris, ha fet les següents declaracions: “És essencial conèixer el nostre passat per poder construir un futur més just i lliure. Aquesta jornada d’homenatge ens recorda la importància de preservar la memòria històrica i valorar el coratge dels qui van lluitar per la nostra llibertat. Els herois com Joan Platé ens inspiren a continuar treballant per un món millor per a tothom.”

Aquesta jornada d’homenatge ha estat un testimoni del compromís dels veïns i veïnes de Sant Jaume de Llierca amb la seva història i els seus herois, i ha servit com a recordatori dels valors que ens defineixen com a societat.

Clica aquí per veure l’àlbum de fotos de Jornada d’homenatge a Joan Platé i Vergés