L’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca és el 3r millor ajuntament segons l’Administració Oberta de Catalunya i guardonat en transparència per la Universitat Autònoma de Barcelona

El Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) ha fet arribar aquesta setmana el reconeixement Administració Oberta 2021 a l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca. Aquest guardó l’acredita com el tercer ajuntament que integra el top 10 de les administracions locals capdavanteres en l’impuls de l’administració digital i el govern obert en la categoria de municipis d’entre 500 i 1.000 habitants.

Sant Jaume de Llierca  ha quedat en 3a posició de tots els municipis catalans de menys de 1.000 habitants que ha obtingut aquesta distinció. El Reconeixement Administració Oberta, atorgat pel Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC), posa en valor l’esforç dels ajuntaments catalans durant el 2021 en la implantació i ús dels serveis d’administració oberta.

Aquests guardons, que distingeixen set categories d’acord amb el nombre d’habitants dels ens i la seva naturalesa, s’atorguen en base a uns indicadors objectius, l’anàlisi dels webs dels ens i l’ús de determinats serveis de l’AOC.

El seu objectiu és valorar i reconèixer la implantació i l’ús dels serveis d’administració electrònica i la seva conseqüent transformació digital en seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna.

Aquest guardó se suma al que també ha rebut enguany l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca: el Segell Infoparticipa a la qualitat i transparència de la comunicació pública local. És la tercera vegada que el rep i l’atorga la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a partir de les avaluacions que fa el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB (LPCCP) als webs municipals.

Segons Jordi Cargol, alcalde de Sant Jaume de Llierca, “aquest guardó destaca el compromís de l’Ajuntament en la transformació digital de l’administració pública. Aquests guardons signifiquen un reconeixement públic a la feina dels polítics i des tècnics en la transformació digital, tant pel que fa a la seva relació amb la ciutadania com en la seva gestió interna”.

El Mapa d’Administració Digital és una iniciativa única, tant en l’àmbit estatal com europeu, que permet avaluar amb rigor el grau de maduresa de la transformació digital d’un ens públic i, de forma agregada, del món local.

L’AOC considera dos tipus d’informació per avaluar els ens locals: l’activitat dels serveis digitals de tramitació amb la ciutadania, gestió interna i interoperabilitat; i la implantació o disponibilitat de serveis públics digitals. En el primer cas, s’ha analitzat i valorat l’important ús que fa l’ajuntament de Sant Jaume de Llierca dels serveis AOC (e-TRAM, e-NOTUM, e.FACT, tràmits EACAT…). Per la seva banda, per conèixer el grau d’implantació de l’administració digital en un ens, s’analitza el web municipal per comprovar si conté uns ítems determinats: seu-e/transparència, perfil de contractant, carpeta ciutadana, dades obertes, normativa d’administració digital…

Els resultats de l’anàlisi d’aquests indicadors i de l’ús dels serveis d’Administració electrònica es publiquen en l’Informe d’e-Administració a Catalunya amb l’objectiu de valorar i reconèixer la implantació de l’Administració electrònica als ajuntaments catalans. És el cas de l’ajuntament de Sant Jaume de Llierca, que en els darrers anys ha apostat amb fermesa per l’administració electrònica i la innovació digital, amb l’objectiu de millorar el servei a la ciutadania i les empreses, facilitant l’accés a l’administració i simplificant processos.

Clica aquí per veure l’àlbum de fotos de l’entrega del guardó de l’AOC i del Segell Infoparticipa