Gent Gran i Vellesa

 • Manifest

  El 15 de juny, √©s el dia Mundial de la Presa de Consci√®ncia de l’Ab√ļs i el Maltractament a la Vellesa. √Čs per aix√≤ que, en una data tan assenyalada, el Consell de la Gent Gran de Catalunya ha realitzat un manifest.

 • V√≠deo de la campanya "DESTAPA-HO, tu POTS!"

  Els Consells de Gent Gran de l’Alt Pened√®s, l’Anoia, el Baix Llobregat i el Garraf s’han unit enguany amb la campanya¬†“DESTAPA-HO, tu POTS!”,¬†que pret√©n sensibilitzar sobre la import√†ncia de denunciar qualsevol indici de maltractament a una persona gran. La campanya, on apareixen diversos membres d’aquests Consells “destapant” simb√≤licament uns pots, compta tamb√© amb el suport dels Consells de Gent Gran de les comarques de l’Alt Urgell, Bages, Baix Ebre, Conca de Barber√†, Garrotxa, Osona, Pallars Juss√†, Pallars Sobir√†, Ribera d’Ebre, Solson√®s i Vall√®s Oriental, i de l’Oficina de Gent Gran Activa del Departament d’Afers Socials i Fam√≠lies i el Consell de la Gent Gran de Catalunya. √Čs una gran iniciativa que ha fet que consells consultius, t√®cnics comarcals, el Consell de la Gent Gran i l’Oficina de Gent Gran Activa s’hagin unit per treballar conjuntament per combatre els maltractaments a les persones grans!

 • Les viol√®ncies masclistes que pateixen les dones grans

  Les persones grans representen gairebé una quarta part de la població de Catalunya. De mitjana, el 63,08% són dones, però aquest percentatge arriba fins el 77% en edats més avançades.
  La dona pateix una discriminaci√≥ hist√≤rica en tots els √†mbits de la vida, ja sigui p√ļblica, laboral o familiar. Quan a aquest fet s’hi afegeix la variant de l’edat, es poden agreujar les situacions de maltractament, sent molt dif√≠cils d’identificar i de visualitzar.

  Educades en la cultura de callar, obeir i aguantar, a les dones grans a vegades els és difícil identificar maltractaments físics o psicològics que poden patir com són:

  • La incapacitat de decidir sobre l’economia familiar
  • La submissi√≥ a les tasques reproductives, a les decisions del marit o la fam√≠lia
  • El poc respecte a les seves opinions i decisions pel fet de ser dones grans
  • Vulneraci√≥ del dret a la intimitat
  • Ab√ļs sexual
  • Ab√ļs econ√≤mic o explotaci√≥
  • Aband√≥
  • ¬†Maltractaments en l’√†mbit institucional, principalment en centres adre√ßats a les persones grans (resid√®ncies, centres de dia, centres sociosanitaris…)

  Els rols i estereotips sobre les dones grans encara avui s√≥n vigents i es perpetuen pel fet de ser dones i de tenir una determinada edat, reduint aix√≠ els seus drets i oportunitats de tenir una vida plena i lliure. Les persones grans LGBTI han de poder gaudir amb llibertat i naturalitat la seva sexualitat en centres residencials o a qualsevol espai familiar o p√ļblic. Cal respectar la diversitat de g√®nere i l’orientaci√≥ sexual, aix√≠ com les diverses formes d’estimar en llibertat, de mostrar afectivitat i la concepci√≥ personal de l’amor, i els lligams afectius i de vincle que es desitgin.

  El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa una campanya a xarxes socials de sensibilització de les violències masclistes que pateixen les dones grans. Es basa en 4 vídeos que podreu veure en aquests enllaços:
 • Caritas Girona

  Memòria Càritas Garrotxa 2022 SITE https://memoria2022.caritasgirona.cat/garrotxa