La legislació catalana i europea fixa els objectius de reutilització i reciclatge de residus municipals, amb la voluntat d’avançar cap a una economia circular amb un alt nivell d’eficiència dels recursos. En aquest sentit, hauríem d’assolir un nivell de reutilització i selecció de deixalles del 50% l’any 2020, del 55% el 2025, del 60% el 2030 i del 65% el 2035.
Sant Jaume de Llierca està a prop d’aquesta fita i recull selectivament un 49% de les deixalles (dades de l’any 2020).
A més, el nou model de recollida, també ha de permetre aplicar unes taxes de deixalles més justes, diferenciades en funció de l’ús que es fa del servei, tal i com demanen cada vegada més aquells ciutadans que seleccionen correctament.
L’any 2020 es van recollir selectivament el 49% dels residus
Amb tot, sorgeix la necessitat d’un canvi important en el model de recollida de deixalles que permeti millorar substancialment la recollida selectiva de residus. Per això l’any 2017 a la Garrotxa es van realitzar proves de diferents models de recollida, amb la voluntat d’avaluar els rendiments de la recollida selectiva, la capacitat d’aplicar taxes diferenciades entre els que ho fan bé i els que no, l’acceptació del model per part de la ciutadania i el cost real de cada tipus de servei.
Les proves van posar de manifest que hi havia dos models que oferien garanties per assolir els objectius de recollida selectiva fixats: la recollida de deixalles porta a porta i la recollida amb contenidors de proximitat amb accés controlat.
El model escollit a Sant Jaume de Llierca ha estat la recollida amb contenidors amb accés controlat. Aquest sistema de recollida manté els contenidors de deixalles de les fraccions orgànica, paper i cartró, envasos lleugers i resta, tancats i només hi poden accedir pel seu ús aquells usuaris que disposen d’una tarja d’identificació personalitzada amb el permís corresponent.
Amb la identificació dels usuaris que utilitzen el contenidor, es podran aplicar unes taxes de residus més justes, sota el concepte de qui contamina paga, diferenciant aquells ciutadans que fan un ús correcte de la recollida selectiva dels que no.
Disseny àrees contenidors Sant Jaume de Llierca.
El canvi de model amb el tancament dels contenidors arribarà a Sant Jaume de Llierca a novembre del 2021. Cada habitatge disposarà d’una targeta d’identificació que li donarà accés als contenidors d’una àrea de recollida. Per facilitar l’entrega de les targetes i poder mostrar el seu funcionament, es convocaran sessions informatives i, a més, durant els primers dies es comptarà amb la presència d’un/a tècnic/a del Consell Comarcal durant unes hores a l’Ajuntament, per resoldre qualsevol tipus de dubtes.
Identificació targeta personal
Tot i suposar un important canvi d’hàbits en la recollida de deixalles, la transformació del model de recollida de deixalles és la via a seguir per donar resposta a les exigències legals de reducció dels residus generats, de recollida selectiva i, sobretot, per avançar en la conservació del medi. La recollida selectiva i el reciclatge de residus permeten estalviar recursos escassos i energia necessària en la fabricació de productes a partir de matèries primeres.
Els residus que no es poden dipositar als contenidors s’han de portar a la deixalleria mòbil o al servei de recollida de voluminosos, segons calendari fixat a la web de l’Ajuntament. Consulta el calendari aquí